22 Kasım 2016 Salı

Yeni Renk Körlüğü Testi 100 Hue

Kısa bir ara sonrasında herkese tekrardan merhaba. Bu yazımda aşağıda belirtilen durumdan dolayı uygulamaya başlanacağı muhtamel bir konudan bahsedeceğim.
Bildiğiniz üzere biz pilotlar her sene, belirli standartlarda sağlık muayenelerine girmekteyiz. EASA geçiş kapsamında önümüzdeki günlerde uygulanması muhtamel ek bir göz testi daha geleceği sinyallerini aldığım için bu yazıyı hayata geçirme kararı aldım. Bir havayolu şirketinde kabin memuru ve aynı zamanda özel bir şirkette öğrenci pilot olan bir arkadaşımın geçtiğimiz haftalarda başına gelen bir olaydan bahsederek sözlerime başlıyorum.
Uygulanacak yeni sağlık politikası nedeniyle bu arkadaşım şirketi tarafından sağlık testine çağırılıyor ve renk körlüğü testinden başarısız oluyor çünkü bu güne kadar uygulanandan farklı bir işlem yapılıyor ve "Kabin Memurluğu" mesleğinden bu nedenle bir yıl içerisinde ayrılmak zorunda olduğunu öğreniyor. Kontrol yapan birime kendisinin Class 1 pilotaj sertifikası olduğunu ve sağlık muayenisinde bu tür bir sorun yaşamadığını söyleyip başka bir hastaneden rapor almak istediğini söylüyor ve gittiği hastaneden doktor EASA geçişi kapsamında artık standart renk körlüğü testi yerine daha kapsamlı olan 100 HUE testine geçilebileceğini(kesin olmadığı için bu tür bir gramer "MAY" kullandım) söylüyor. Bu yüzden yeni pilot adaylarının, öğrenci pilotların ve meslekteki pilotların bu konuda dikkat etmesi gerekiyor diye düşünüyorum ve bu konuda güzel bir içerik hazırlamak istedim.
100 HUE testi temel olarak 100 adet ara geçiş renginin 25'er li olarak 4 sıra halinde dizilimidir. Her sıranın başındaki ve sonundaki renkler test tahtasında sabit ara renkleri sizin tamamlamanız beklenmektedir. Aşağıda da vereceğim linkten aslında gerçekten zor; herhangi bir renk körlüğü problemi olmayanlar için ise daha doğrusu yorucu sayılabilecek bir test bu test. Renk geçişleri çok soyut farklar ile geçtiğinden bir süre sonra hepsini aynı renkte görmeye başlayabiliyor yorulabiliyorsunuz. Aşağıdaki linkte örneği bulunun bu testin çizelgesi 0-280 arasında verilmiş ve 0-40 arası NONE, 40-100 arası SLIGHT, 100-200 arası MODERATE, 200-280 arası SEVERE error olarak belirlenmiş. Amacınız 0-40 errorluk pasta dilimi içerisinde yer almak. 10 error, 10 rengi yanlış yaptığınızı değil bir oranı söylüyor.
Doktorun söylediğine göre; Load Masterlar(bu ingilizce iki kelime sonrası lar komik olsa da), kabin ekipleri ve pilotlar bu teste girecekmiş yakın zamanda. Eğer ki bu test uygulamaya sokulursa doktorun (ve benimde kişisel deneyimlerimden) önerisi bir süre sonrası gözünüz renkleri benzer gördüğü için teste gözlerinizi yormadan yani çalışıp gitmemeniz, çünkü ne kadar çalışırsanız çalışın gözleriniz orayı görmüyorsa yapabileceğiniz birşey olmuyor üstüne gözünüz yoruluyor daha da kötü algılamaya başlıyorsunuz.

Benim Testim ve Sonuc: 12 Error ;




100 HUE TESTİ LİNKİ - ALT KISIMDAN Start the F-M 100 Hue Color Vision Test'a BASIN

Herkese iyi günler dilerim.

     Yine hazırlamış olduğum alet eğitimi setini satın almak için aşağıdaki linkten detayları öğrenebilirsiniz. Alet eğitimi için herşeyi düşünerek hazırladım bir bakmanızı tavsiye ederim.

ALET EĞİTİMİ LİNKİ



Ulaşmak isteyenler; 
E-mail : yigitbilgic@gmail.com 
Instagram: apieceofaviation



Yorum yapmak için "Yorumlama Biçimi" kısmını "Anonim" yada varsa Gmail hesabınız "Google" olarak seçiniz.